top of page
  • Writer's pictureJoke de Jager

Dag 11; Hoi AnVandaag excursie naar de Cham lokatie My Son, 40 km ten zuiden van Hoi An, staat op de Unesco Werelderfgoedlijst . . .


Opgravingen in My Son hebben uitgewezen dat hier al in de vierde eeuw Chamkoningen werden begraven, wat betekent dat deze plaats is ingewijd door de heersers van de vroege Chamhoofdstad Simhapura, die zo'n dertig kilometer terug lag, bij het huidige Tra Kieu.

De stenen torens en heiligdommen waarvan je nu de overblijfselen ziet, verrezen tussen de zevende en dertiende eeuw.

Opeenvolgende dynastieën voegden nieuwe tempels toe aan deze heilige plaats, tot die in zijn glorietijd zo'n zeventig gebouwen omvatte. Het gebied werd als het domein van goden en god-koningen beschouwd; de bijbehorende priesters, dansers en dienaren zullen er ook hebben gewoond.


Franse archeologen ontdekten de ruïnes in de late negentiende eeuw, toen nog duidelijk was te zien dat de Cham tot fraai metselwerk in staat waren - in plaats van mortel gebruikten ze een hars gemengd met vermalen baksteen en weekdierschelpen, die alleen haarscheurtjes tussen baksteenlagen achterlieten.


Nadat de Vietcong zich hier in de jaren zestig had genesteld, werden veel gebouwen door de Amerikaanse B-52's verwoest, inclusief de bijzondere toren A1. De verspreide kraters en de granaat- en kogelgaten in het metselwerk getuigen nog van deze tragische periode in de geschiedenis van My Son.


 

ook nog een traditionele muziekuitvoering bijgewoond van de Cham girls of My Son . . .

 

In de middag naar een markt in Hoi An en een workshop Vietnamees eten bereiden . . .
14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page